Biologischekruidenplanten.nl

Mag ik u voorstellen, Pleasure Maca, nieuw in ons assortiment:

Pleasure Maca kruidenplant

Pleasure Maca kruidenplant

Lepidium peruvianum – zoals Maca officieel heet – is een eenjarige kruidachtige plant met knolvormige wortel die al vele jaren wordt gebruikt voor de ondersteuning van de gezondheid. Maca is lid van de Brassicaceaefamilie, waarvan ook planten zoals mosterd, kool en radijs lid zijn.

De Maca plant komt uit de Peruaanse Andes-gebergte in het Zuid-Amerikaanse Peru. We hebben het hier over 4000+ meter hoogte.  Zelfs voor een plant is het moeilijk om in deze zware omstandigheden te overleven.

Maca is een kruisbloemige groente, net zoals broccoli, bloemkool en boerenkool. De groente kent een rijke geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik in Peru. 

Het belangrijkste eetbare deel van de plant is de wortel, die ondergronds groeit. Deze wortel heeft goede eigenschappen en komt voor in de kleuren geel, zwart en rood. De maca-wortel ziet er een beetje uit als een aardappel in radijsvorm, maar officieel is het verwant aan de kool. 

De Maca kruidenplant bevat een hoog gehalte aan eiwitten, vitamines, fosfor en ijzer. Het maakte naam als “Andes-ginseng” met een sterker versterkend effect dan ginseng. Maca wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt als natuurlijk stimulerend middel voor zowel mannen als vrouwen. De bladeren en wortels bevatten hormoonachtige stoffen die enerzijds de bloedcirculatie in het bekkengebied bevorderen en anderzijds de testosteron- en oestrogeenvorming beïnvloeden.
De Inca’s waren destijds al op de hoogte van de vruchtbaarheids-ondersteunende werking van maca. Zo werd het kruid af en toe zelfs aan vee gegeven om ervoor te zorgen dat de dieren zich zouden voortplanten. Daarnaast gebruikten ze het om hun energielevels op peil te houden en om het seksuele vermogen van zowel mannen als vrouwen op te krikken. Macawortel werd door de Inca’s gebruikt als krachtmiddel, en als middel om de vruchtbaarheid en sex drive te verbeteren. Ook wordt beweerd dat maca de energie en het uithoudingsvermogen verbetert.

Over het algemeen wordt Maca omschreven met zowel de naam Lepidium peruvianum als Lepidium meyenni. Maca wordt ook wel maca-maca, maino, ayak chichira, Peruaanse ginseng en ayak willku genoemd.

Maca is een veelgebruikt ingrediënt in de Peruaanse keuken. De wortel wordt in de meeste gevallen tot poeder vermalen en aan maaltijden of smoothies toegevoegd om profijt te hebben van de verschillende gezondheidsvoordelen.

De bladeren van de maca worden gewaardeerd als groente- of saladesupplement omdat ze een intens aroma van tuinkers hebben. Maar ze smaken ook bijzonder lekker in kruidenkwark of met roomkaas op brood.

Pleasure Maca is een niet veeleisende en winterharde plant. In de winter heeft hij echter bescherming nodig tegen de kou, dus dennentakken ed  zijn zeker gewenst. Pleasure Maca heeft een normaal vochtige standplaats nodig met af en toe een beetje water. En Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, worden ook aangemoedigd om uit de buurt van de wortel te blijven.

Omdat maca energiebevorderende eigenschappen heeft, is het het beste om het ’s avonds niet in te nemen om een ​​gezonde slaapcyclus te behouden.