Biologischekruidenplanten.nl

Biologische kruidenplanten houden je gezond!

Koken met verse kruidenplanten is makkelijk, je moet alleen weten hoe. Gebruik niet teveel verse kruiden. Een paar blaadjes of takjes van een kruidenplantje is vaak al genoeg om je gerecht op smaak te brengen.
Erg handig om te weten is:

¼ theelepel gedroogde kruiden (poeder) = 1 theelepel gedroogde kruiden (snippers ) = 3 theelepels verse kruiden.

Belangrijk om te weten is wanneer je takjes of blaadjes van een kruidenplant mag toevoegen. Kruidenplanten met harde blaadjes, zoals tijm, laurier, salie en rozemarijn, hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Deze kruiden mag je al aan het begin bij het bereiden van je gerecht toevoegen. Verse kruiden met zachte blaadjes zoals bieslook, peterselie, koriander, dragon, dille en basilicum, voeg je pas op het einde toe van je bereiding of vlak voor het opdienen. Als je deze zachte kruiden te lang verhit of meekookt, krijg je direct smaakverlies.

Gedroogde kruiden hebben een sterkere smaak dan verse kruidenplanten. Gedroogde kruiden in poeder zijn daarenboven sterker dan verkruimelde kruiden.

Verse biologische kruidenplanten krijgen onze voorkeur. Ze hebben subtiele en delicate geuren en smaken. Hun aroma’s ontwikkelen zich vrij snel bij het opwarmen, maar ze kunnen ze ook weer snel verliezen.

Voeg verse, harde kruiden toe aan soepen, bouillons en stoofpotjes 45 minuten voor het eind van de bereiding. Voor de bereiding van koude dressings, salsa en marinades hebben de kruiden meer tijd nodig om hun aroma’s af te geven. Meng de ingrediënten en zet ze een nacht op een koele plaats.

Snijd de kruiden zeer fijn, hoe meer snijdoppervlakte, hoe meer hun smaak vrij zal komen. Voeg fijngehakte kruiden toe aan het kookwater van groenten of het pocheervocht van vis. Zo parfumeren ze al tijdens de bereiding het hoofdingrediënt. Verse kruiden zijn ideaal om gerechten mee af te werken. Strooi ze net voor het serveren op je salade, visje, saus of groenten.
Bak verse kruiden niet mee in de pan bij vis en vlees. Ze verbranden snel en geven bittertoetsen aan de bereiding. Voeg ze pas op het eind van het bakken of grillen toe.

Heb je teveel verse kruiden, vries ze dan in. Spoel de kruiden, dep ze goed droog en verpak ze in plastic zakjes. Hak ze niet, dan heb je het minste kwaliteitsverlies. Bij het invriezen verliezen kruiden wel hun knapperigheid, verwerk ingevroren kruiden daarom enkel in warme bereidingen.

Als we aan kruidenplanten denken, dan zien we allerlei lekkere schotels voor onze geest verschijnen met takjes van kruidenplantjes die de smaak van de gerechten verbeteren. Maar wist je dat sommige kruidenplanten als een geneesmiddel kunnen werken en dat je soms bij sommige kruidenplantjes even na moet denken voor je een kruid in een gerecht doet.

  • Peterselie (Petroselium crispum):

    Peterselie is een van de meest bekende kruidenplanten die je in de dagelijkse keuken vindt. Je hebt de platte peterselie, die een intenser aroma heeft dan de krulpeterselie en daarom de voorkeur in de keuken geniet.
    En je hebt de krulpeterselie, dit kruidenplantje wordt vooral gebruikt om te decoreren en te verfraaien en staat op nummer 1 bij de versiering van onze koude schotels. De bladpeterselie heeft een intenser aroma dan de krulpeterselie en geniet daarom de voorkeur in de keuken. Dit kruidenplantje is wordt gebruikt in de klassieke vinaigrette, de Frankfurter groene saus, de chimichurri (Argentijnse kruidensaus) en in de traditionele Mexicaanse salsa.
    Peterselie is een echte vitamine C bom, 30 gram peterselie dekt de dagelijkse vitamine C behoefte van een mens. De blaadjes van de peterselie worden rauw of slechts kort verhit gebruikt, anders verliezen ze hun typische aroma. Platte peterselie is ook goed voor het maken van pesto, ter vervanging van basilicumblaadjes. Gekrulde peterselie is het meest gebruikte kruid in Duitse keukens.
    Als een oud en nog steeds effectief huismiddeltje tegen muggenbeten, worden een paar blaadjes peterselie op de huid gewreven. Beide kruidenplanten worden veel gebruikt in de keuken.
    Peterselie maakt je gerechten mooi, lekker en is ook goed voor de nieren. Doe enkele takjes peterselie in een kopje, giet er kokend water overheen en laat het niet langer dan 5 minuten trekken. Je hebt dan een heerlijk kopje thee die je spijsvertering op gang helpt als je een opgeblazen gevoel hebt. Dit kruidenplantje is ook bloedzuiverend, wekt je eetlust op en geeft een kalmerende werking. Het helpt bij hoofdpijn, leverkwalen, ook nuttig bij nierstenen en zelfs bij menstruatiepijn.
    En heb je last van een knoflookgeur uit je mond, kun je op een blaadje peterselie knabbelen, zodat de geur verdwijnt en je weer een frisse adem krijgt. Wat natuurlijk ook een oplossing kan zijn, is om geen verse knoflook te gebruiken, maar onze biologische kruidenplanten Tuinlook en Knoflookgras.
    Als je gedroogde peterselie koopt, let dan goed op de kleur. Is het meer grijs dan groen, zijn de waardevolle stoffen van dit kruidenplantje ver te zoeken. Het is natuurlijk veel lekkerder om deze kruidenplant vers in je tuin of op je balkon te hebben, of zelfs op je aanrecht. Wil je dan gedroogde peterselie dan zet je je oven niet hoger dan 40 graden en laat je de ovendeur een klein beetje openstaan, zodat het vocht eruit kan. Knip van de kruidenplant eerst de dikke stengels weg, want dan duurt het droogproces veels te lang. Bewaar de gedroogde kruiden in een afsluitbaar potje in een kast of een lade, zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiele oliën en verliezen de kruiden smaak.
    Zo kan je peterselie een heel jaar door gebruiken, ook in de winter. Je nieren zullen je dankbaar zijn. Ook al zitten er veel meer waardevolle stoffen in verse peterselie.
    En wil je een warm gerecht op smaak brengen met peterselie, gebruik dan gedroogde peterselie.
    Als je zwanger bent eet je best geen peterselie want dat werkt abortief.

  • Bieslook (Allium schoenoprasum)

    Deze kruidenplant verkiest een kalkrijke, goed bemeste (organische meststoffen) vochtige grond, zowel op een schaduwrijke maar ook op een zonnige plaats.
    Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). De pijpvormige blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, dipsausjes, aardappel – en eiergerechten en ook in een heerlijke kruidenboter op basis van look of bieslook. De bloemen kan men gebruiken als garnering maar men kan ze ook fijn snipperen in salades. Deze kruidenplant gaat ook goed samen met kalfsvlees en gevogelte. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma.
    Bieslook werkt zacht laxerend, bevordert de eetlust en is vochtafdrijvend. Het is bloedsuikerverlagend en hoestdempend. Bieslook is een rijke leverancier van vitamine C en bevat ook vitamine A en B.
    Kijk ook eens naar onze andere 2 biologische kruidenplanten, de Tuinlook en het Knoflookgras. Onze biologische kruidenplant Tuinlook heeft een zeer aangenaam mild knoflookaroma, dat tussen bieslook en knoflook in ligt. Maar de lila bloemen zijn ook een decoratieve blikvanger en horen tot de eetbare bloemen. De ui zal het volgende jaar weer ontkiemen zodra de zon de grond opwarmt. Een echte voorjaarssnack! De frisse, aromatische bladeren zijn heerlijk in kruidenkwark, kruidenolie, kruidenboter en salades. Maar ook soepen, vlees- en visgerechten kunnen er mee op smaak worden gebracht.

    Onze biologische kruidenplant Knoflookgras maakt het mogelijk dat je knoflookaroma eet zonder onaangename geurtjes! Net als knoflook is het erg gezond en onweerstaanbaar lekker. Je kunt het oogsten en gebruiken als bieslook. Het geeft een pittige kick bij vlees- en pastagerechten, in sauzen en pesto’s. Of strooi gewoon fijngehakt als bieslook over het brood en de boter. Daarnaast versterkt het het immuunsysteem, bevordert het de spijsvertering en heeft het een antibacteriële werking.

  • Oregano (Origanum vulgare)

    Dit kruidplantje wordt ook wel wilde marjolein genoemd.
    Oregano is een zeer oude geneeskrachtige plant en was al bekend in het oude Griekenland. Deze kruidenplant werd waarschijnlijk al door de Romeinen als specerij in de keuken gebruikt. Het wordt nog steeds veel gebruikt in het hele Middellandse Zeegebied, vooral in de Italiaanse en Spaanse keuken, waar het als een zeer belangrijke specerij wordt beschouwd. Oregano is een onmisbaar voor pizza en pasta. Het kan vers of gedroogd worden gebruikt. Blaadjes van deze kruidenplant voeg je pas op het einde van de bereiding toe. Gedroogde oregano kun je laten meekoken. Lekker in: Tomatenschotels, pizza’s, bij gegrilde groenten, in pastagerechten en rijstschotels. Oregano overgieten met koudgeperste olijfolie en 14 dagen laten trekken. Deze olie is lekker om mayonaise of vinegrettes mee te maken.
    Deze kruidenplant werkt vochtafdrijvend en laxerend. Van de blaadjes kun je thee zetten en heeft een smakelijk, drainerend en slijmoplossend effect en is ideaal als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn en verdrijft misselijkheid.
    In ons assortiment hebben wij naast de gewone biologische kruidenplant oregano ook de biologische kruidenplant mexicaanse oregano. Deze is wel een hele bijzondere oregano plant, want na een paar tellen proef je hoe ‘hot’ hij smaakt, vandaar ook de bijnaam: ‘hot & spicy oregano”. Zoals de naam al doet vermoeden, komt Mexicaanse oregano oorspronkelijk uit het noorden van Mexico en wordt zeer gewaardeerd door de Hopi-indianen. Van de lente tot de herfst bloeit de struik met lange, aanvankelijk witte, dan roze bloemen, die ook eetbaar zijn. Net als de bladeren smaken ze peperig en pittig, vergelijkbaar met gewone oregano. Hoewel hij niet winterhard is, kan hij binnen overwinteren en het hele jaar door geoogst worden.

    Dit bijzondere kruidenplantje past uitstekend bij bijna elk Mexicaans gerecht zoals tortilla’s, paella, stoofschotels en bonengerechten gemaakt met verse of gedroogde bladeren. Ook heerlijk over pizza’s. De kleine bladeren en bloemen van Mexicaanse oregano hebben een bijzonder intens aroma dat met mate moet worden gebruikt. Het wordt ook vaak Oregano hot and spicy genoemd en doet zijn naam ook eer aan. Gedroogde bladeren verpulverd met grof zeezout, mag niet ontbreken op de eettafel.

  • Tijm (Thymus vulgaris)

    Dit kruidplantje werd door onze voorouders ook wel eens het antibioticum van de arme mens genoemd. Deze kruidenplant heeft inderdaad een bacteriedodende werking. Als je regelmatig tijm eet, wordt je veel minder vlug ziek.
    Deze winterharde kruiden plant is een must om in de tuin te hebben. Hij ruikt niet alleen heerlijk, maar is een genot voor in de franse keuken. De kleine blaadjes zijn vrij eenvoudig los te maken van de houtige stengel. Provençaalse kookrecepten zonder tijm kun je je nauwelijks voorstellen. Dit keukenkruid is echt een stoofkruid en kun je, net als de gedroogde variant, mee laten koken. Gebruik liever hele tijmblaadjes, voor meer aroma.  Het mag niet ontbreken in mediterrane groentegerechten met tomaten, aubergines, courgettes en paprika’s. En maak eens een heerlijk aardappelsoepje met tijm of de mediterrane kruiden aardappelen uit de pan. . Ook bij marinades, gerechten met wijn en bij de inmaak van olijven wordt tijm gebruikt. Pittige tijm ruikt erg pittig en smaakt scherp en aromatisch met een milde, peperige kruidigheid. Qua smaak gaat deze tijm goed samen met laurierblaadjes, nootmuskaat rozemarijn en salie. Het verbetert ook hun eigen smaak zonder ze te domineren. Kruidige tijm past goed bij

    Een ander sterk punt is de helende werking op de ademhalingsorganen Tijm is niet alleen een interessante kruidenplant, maar ook een belangrijke medicinale plant op het gebied van hoest en desinfectie. Drink thee van tijm als je verkouden bent en veel moet hoesten.
    Van onze biologische kruidenplant tijm kan je thee van maken, door een soeplepel blaadjes te overgieten met heet water. Laat een kop water koken, laat 1 minuutje staan en overgiet daarmee de prille verse of gedroogde blaadjes. Laat maximum 5 minuutjes trekken, zeef de blaadjes eruit en wacht tot je thee drinkklaar is. Doe er dan nog een koffielepel honing bij en drink je thee met kleine slokjes. Drie kopjes per dag.

    Je kan van deze kruiden plant ook siroop maken:
    Overgiet 50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes met 600 ml kokend water.
    Laat 20 minuten trekken.
    Zeef het kruid eruit.
    Doe 250 g kandijsuiker bij je aftreksel en laat op een zacht vuurtje uitdampen tot je een vloeibare siroop krijgt.
    Laat je siroop afkoelen tot hij handwarm is en doe er dan 300 g vloeibare tijmhoning van de imker bij.
    Tijm is een kruidenplant die niet weg te denken is in de homeopathie, dit komt door de ontsmettende en anti-bacteriële werking. Daarom is het ook beter om een biologische kruidenplant aan te schaffen.
    Ook helpt dit kruid bij spijsverteringsproblemen en bij gebrek aan eetlust.

    Tegenwoordig zijn er heel veel soorten tijm te vinden, zoals bv sinaasappeltijm en afrikaanse citroentijm.

  • Rozemarijn (Rosmarinus officinales)

    Deze prachtige kruidenplant is niet meer weg te denken uit je tuin. De smaak van het kruid rozemarijn is mild, maar pas op met het gebruik, want het kan snel overheersen. Het is al een eeuwenoud keukenkruid, dat vooral in de italiaanse keuken wordt gebruikt. Je kunt rozemarijn, vers of gedroogd, gewoon mee laten koken, de smaak wordt alleen maar beter. Dit kruidenplantje doet het goed in borders, maar ook in een pot op je balkon of terras.

    In de Mediterrane keuken is rozemarijn een belangrijke hoofdrolspeler. Deze kruidenplant krijgt het voor elkaar om elk gerecht het aparte Provençaalse smaakje te geven. Dit kruid kan gewoon meegekookt worden in gerechten, zonder dat het zijn smaak verliest. jam en gebakjes houden veel van dit kruid.
    Vers maar ook gedroogd of ingevroren behoud dit kruid zijn fijn aroma.

    Lekker in: stoofschotels, ratatouille, marinades, soepen, pasta, bij lamsvlees en kip, en dit zowel vers als gedroogd. Ook heerlijk bij vette vissoorten (zalm, paling), aardappelen, groenten en wildgerechten. In gebakjes en jam past dit kruid ook erg goed.En maak eens van dit heerlijke kruidenplantje een citroen chili rozemarijnolie of een perenmosterd met rozemarijn!
    Rozemarijn helpt bij een opgeblazen gevoel en als thee verlicht het ook hoofdpijn en gaat vermoeidheid en migraine tegen. Kijk ook even in ons assortiment naar onze hangende rozemarijn.

  • Lavas (Levisticum officinale) of ook wel Maggikruid

    Dit kruidenplantje wordt ook wel maggikruid genoemd, aangezien het erg naar Maggi ruikt. Deze kruidenplant is een graag geziene plant in de tuin, maar ook voor gebruik in de keuken. Bij deze kruidenplant kan je zowel de wortel, de stengel en het blad van lavas gebruiken. De verse bladeren geven een pittige smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Ook fijn versnippert geeft het aan salades een fijne aromatische en pittige smaak. Bladeren mogen meegekookt worden zonder smaakverlies. Lavas is sterk aromatisch en wordt daarom met mate gebruikt.
    Lavasthee van de bladeren bevordert de spijsvertering, wekt de eetlust op en helpt bij het verzachten van de hoest. Daarnaast werkt lavas ook licht vochtafdrijvend. Lavas wekt de eetlust op en voorkomt een winderig gevoel. Dit biologisch kruidenplantje zorgt er namelijk voor dat de gistingsprocessen in de darmen rustig verlopen.
    Als je lavas droogt op een donkere, luchtige, warme plek, dan kan je het kruid malen en in een potje in de keukenkast zetten.
    Voor mensen die zoutloos moeten eten, is dit een ideale oplossing. Kook de takjes en blaadjes van deze kruidenplant mee in plaats van zout. Denk hierbij ook eens aan onze biologische kruidenplant Currykruid!

  • Basilicum (Ocimum Basilicum)

    Basilicum is een kruidenplant dat het best tot zijn recht komt op zonnige plaatsen en groeit in vochthoudende, humusrijke goed doorlaatbare grond. Ook in potten of bakken op het terras of balkon is dit kruidenplantje thuis mits goede verzorging!
    Dit kruid mag je niet meekoken en wordt het best vers verwerkt. Gedroogd verliest het veel aroma.
    Je kunt de blaadjes en de steeltjes gebruiken. Laat de blaadjes niet te lang meekoken, anders verdwijnt het aroma. Voeg ze pas toe op het einde van de bereiding. Lekker in onder andere vis- en vleesschotels, zuiderse gerechten en salades, tomaat, gestoomde groenten als courgette en aubergine. En uiteraard in de pesto. Je kunt hier natuurlijk ook onze Biologische Pesto basilicum kruidenplant gebruiken. Verder is het gebruik van het “Koningskruid” (zoals de Grieken Basilicum noemen) in koekjes, kroketten, meelspijzen, in kruidenazijn een aan te raden smaakmaker.
    Het werkt opwekkend, krampwerend, hoestdempend. Is heilzaam voor onze spijsvertering en is ontstekingsremmend, zowel is verse vorm als gebruikt in thee. In ons assortiment hebben we verschillende basilicumplanten: de griekse basilicum, de struikbasilicum en de Pesto basilicum.

  • Dille (Anethum Graveolens)

    Het tot 90 cm hoge kruidenplantje doet het goed in potten of bakken op je terras of balkon. Dille is weinig gevoelig voor insecten.
    Voeg de fijngehakte dille net voor het serveren toe aan je gerecht. Zo komen de smaak en het aroma tot hun recht. Vers versnippert past dit keukenkruid perfect in visschotels, bij scampi’s en zalm, bij kip, in salades en bij groenten zoals wortels en courgette, sausen en soepen. Dille gaat ook goed samen met zure ingrediënten als azijn, yoghurt en zure room. Het best kan men het blad oogsten vóór de bloei (aroma is dan het sterkst), dit voor vers te gebruiken maar ook om het te drogen. Drogen van dille kun je het beste in een oven doen, van 40 à 50°C.
    Onze biologische kruidenplant helpt bij overtollige darmgassen is hoestwerend en is rijk aan vitamine C, het helpt ook bij spijsverterings problemen. Daarom is het goed om baby’s die last hebben van hun darmen wat thee te geven van deze biologische kruidenplant. Dille helpt niet alleen de baby maar ook de moeder als die niet voldoende melk produceert. Als je verkouden bent helpen deze kruidenplantjes om deze vervelende kwaal te lijf te gaan.

  • Bonenkruid (Satureja)

    Deze kruidenplant bloeit van juni tot september en is een geliefkoosd snoepje voor bijen. Bonenkruid komt het best tot zijn recht op zonnige plaatsen, in de schaduw geeft minder aroma. In de nabijheid van onze tuinbonen geplant geeft bonenkruid deze groenten een betere smaak en behoed ze van hun vijand nummer één: de zwarte bonenluis.
    Bonenkruid kan men ook drogen of invriezen, wat de smaak weinig of niet beïnvloed. Het ietwat pikante bonenkruid maakt zwaar voedsel beter verteerbaar. Dit is natuurlijk geschikt bij gerechten waar je als hoofdingrediënt tuinbonen, erwten en andere peulgerechten gebruikt. Takjes van dit kruidenplantje zijn uitermate geschikt om mee te koken in gerechten, zodat het hierdoor zijn smaak en geur af kan geven.
    Bonenkruid werkt ook ontstekingsremmend. Als je veel last hebt van je spijsvertering, gebruik dan wat vaker bonenkruid in je gerechten.
    En dit ideale kruidenplantje is ook weer uitermate geschikt bij een zoutloos dieet.

  • Citroenmelisse (Melissa officinalis)

    Deze kruidenplant houdt van een beetje zon maar dan niet te fel. Ook in potten op het terras of balkon groeit dit keukenkruid uitstekend.
    Je kunt de vers geplukte bladeren van dit kruidenplantje gebruiken in heel veel gerechten. Denk aan soepen, sauzen, eiergerechten, visgerechten (paling in het groen), maar ook aan fruitsalades,desserts en bowls. Maak maar eens een heerlijke perenmosterd met citroenmelisse.
    Als je een aantal verse blaadjes van deze kruidenplant toevoegt aan het badwater, werkt dat ontspannend en kalmerend. Een kopje verse thee voor het slapengaan werkt ook ontspannend en komt je nachtrust ten goede. Als je gestoken wordt door mug, wrijf dan een blaadje van de citroenmelisse over de plek voor verzachting. De extracten van deze kruidenplant worden ook gebruikt in anti-mug middelen en verdrijven ook motten.

  • Dragon (Artemisia dracunculus)

    Dragon voelt zich best thuis op een beschutte zonnige plaats in een voedzame en goed doorlaatbare grond. Onze biologische kruidenplant, de Franse Dragon, is winterhard, maar wordt wel graag in de winter afgedekt met bladeren.
    Franse dragon heeft een pittige anijssmaak. Dit kruidenplantje wordt gebruikt om azijn en mosterd op smaak te brengen en om ingelegde komkommers, gevogelte, rijst of gekookte vis op smaak te brengen, maar ook om sauzen en marinades te maken. Zowel de bladeren van dit keukenkruid als de toppen van de scheuten worden geoogst. Het aroma wordt intenser tijdens het koken. Gebruik deze kruidenplant met mate, maar altijd vers, omdat het veel van zijn smaak verliest als het wordt gedroogd. Dragon is een belangrijk  ingrediënt in Bearnaisesaus. Met dragon kun je ook een zeer smakelijke dragon-citroenazijn en een dragonmosterd bereiden.
    Dragon wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering. Het kruid heeft een kalmerend effect bij maagkrampen en helpt ook bij een hikaanval.  Dragon is vochtafdrijvend. Ook dit kruidenplantje is een aangenaam alternatief voor mensen met een zoutloos dieet. Net zoals het Currykruid en de Maggiplant.

  • Koriander (Coriandrum sativum)

    Dit kruidenplantje groeit het best in volle grond, wat vooral noodzakelijk is als we het kruidje opkweken voor het oogsten van de zaadjes. Als we deze kruidenplant willen voor de blaadjes, is het beter om deze in een pot te zetten.
    Het blad van deze kruidenplant wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Wij hebben de biologische Vietnamese koriander in ons assortiment, omdat de smaak veel intenser is, met een lichte citrus- en zachte musk-noot en is een beetje peperig. Liefhebbers van de Aziatische keuken dol zullen zijn op deze exotische koriander kruidenplant. Ook deze kruidenplant is beter geschikt om vers te gebruiken. Door dit te drogen verliest het blad van de kruidenplant zijn aroma.
    In de Vietnamese keuken wordt koriander vaak gebruikt in warme gerechten omdat het maag- en darmproblemen verlicht. Het helpt het lichaam met voedsel verwerken, dat moeilijk te verteren is, het voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert branderigheid van de maag. Koriander bevordert de eetlust en is op velerlei manieren nuttig voor onze spijsvertering, Het werkt ook vochtafdrijvend.

  • Laurier (Laurus nobilis)

    De oude Griekse naam voor deze kruidenplant is Daphne. In de mythologie zou Daphne in een laurierstruik zijn veranderd om aan de avances van Apollo te ontsnappen. Als symbool van zijn verdriet droeg hij een lauwerkrans. In het Romeinse rijk kregen de laurierblaadjes daarentegen een andere betekenis. Degenen die als overwinnaar naar Rome terugkeerden, droegen een laurierkrans. Later werden er ook lauwerkransen geplaatst op de winnaars van de Olympische Spelen.

    Laurierblaadjes worden gebruikt om soepen, sauzen, stoofschotels, vis- en vleesgerechten op smaak te brengen. Voeg de bladeren toe, zonder de steeltjes, zonder ze fijn te snijden, tijdens het koken en verwijder ze voor het opdienen. Blaadjes van dit kruidenplantje moeten met mate worden gebruikt. Laurier is ook lekker als thee na de maaltijd.
    Laurier maakt ook deel uit van het “bouquet garni” (kruidentuiltje) = 2 takjes peterselie, 1 takje tijm en 1 laurierblad). Een laurierblad meekoken in melk als extra smaakmaker in cake en rijstpudding.
    Laurierblaadjes bevatten essentiële oliën die vooral helpen bij de spijsvertering en werkt antiseptisch op de luchtwegen. Ze kunnen vers of gedroogd worden gebruikt. Dit kruid helpt bij griep, tandpijn en aften en is vochtafdrijvend. Het wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering.

  • Salie (Salvia officinalis)

    Je vindt deze kruidenplant terug in de natuur op zonnige en droge hellingen rond de Middellandse Zee. Hieruit kun je afleiden dat het kruid best een zonnig en beschut plaatsje nodig heeft in je tuin of balkon. In ons assortiment hebben wij gekozen voor de biologische ananassalie. Deze robuuste en extreem krachtige saliesoort, die in koele zomers ook buiten gedijt en tegen het einde van de zomer meestal is uitgegroeid tot een statige struik, komt uit de hooglanden van Mexico. De karmozijnrode bloemen verschijnen op een ongebruikelijke tijd: oktober tot november. Ze zijn net zo eetbaar als de bladeren en een aangename smaakmaker die bij veel gerechten past, zowel zoet als hartig. Zelfs de geringste aanraking geeft een delicaat aroma vrij – zoals verse ananas. Men gebruikt Salie in sauzen en bij vette gerechten (varkensvlees, eend, schaap ….). Ook vette vissoorten houden van dit kruid, en denken we even aan “paling in ’t groen”, daar hoort zeker Salie in! De blaadjes van de ananas salie passen goed bij desserts en fruitsalades. De rode bloemen zijn ook eetbaar en ideaal voor het garneren van fruitsalades. Een thee gemaakt van de ananas salie smaakt fris en fruitig, vooral in het warme seizoen. En een verse appelmoes met citroen en ananassalie mag niet ontbreken. Dit kruidenplantje wordt vaak gebruikt als mond spoelmiddel omdat het kruid ontsmettend werkt (aften, ontstoken tandvlees), men vindt het ook verwerkt in tandpasta (maakt de tanden witter) . Lauwe saliethee, gebruikt als gorgelmiddel, werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen.

Hoe snoei ik mijn planten

Bij de meeste kruidenplanten maakt het eigenlijk niet uit wanneer je precies snoeit. Dit kan eigenlijk het gehele jaar door. Je snoeit een kruidenplant om deze in vorm te houden en om de groei van bloemen, vruchten en blad te bevorderen. Snelgroeiende kruidenplanten zoals bijvoorbeeld munt, citroenmelisse, basilicum, verbena en dille, hebben er absoluut baat bij dat je deze regelmatig snoeit. Dit bevordert ook weer de groei van de plant. Bij het kruidenplantje stevia is het echt nodig om elke 3 weken te snoeien, daardoor krijg je een veel snellere en vollere groei van de plant.
Al onze biologische munt kruidenplanten, zoals de chocolademunt, aardbeienmunt en hugo cocktailmunt, kun je het beste na de bloei in augustus flink terug knippen. De kruidenplant zal dan weer opnieuw uitlopen en nieuwe bladeren produceren. Tussendoor knip je met regelmaat de uiteinden, waar de nieuwe blaadjes groeien, af om de plant aan te moedigen meer takjes te laten groeien en voller te worden. Snoei de slungelige en droge takjes regelmatig af om de plant in vorm te houden.

Dan hebben we de houtige kruiden planten, zoals rozemarijn, salie, tijm, salie, bonenkruid en currykruid. Deze kruidenplanten kun je het beste regelmatig snoeien om ze compacter te laten groeien. Doe je dit niet, gaat het onderaan de plant verhouten en krijg je uiteindelijk een plant waarin alleen bovenaan nog takjes groen zitten.
Al deze houtige kruidenplanten kun je het beste eind maart-begin april insnoeien. Je verwijdert alle dorre takjes, zorg er wel voor dat je boven de groene delen blijft. Je kruidenplant krijgt dan meteen een goede start in het voorjaar. Kruidenplanten waar bloemetjes inkomen, kun je het beste weer terug snoeien na de bloei.
Onze biologische kruidenplanten zoals laurier, tijm, currykruid en bergbonenkruiden, die je graag in een vorm wilt laten groeien, kun je het beste snoeien in de maand april.Snoeien doe je met een schone scherpe schaar.

  • Hoe verzorg ik mijn biologische kruidenplanten

    De meeste kruidenplanten houden van zonlicht en hebben een hekel aan teveel water. Check dus elke dag of jouw planten nog water nodig hebben. Heb je de kruidenplanten binnen staan, zorg dan dat ze genoeg licht krijgen, 3 tot 6 uur zon per dag.

    Kies voor je kruidenplanten een goede standplaats met een goede afwatering. Verbeter de grond van je kruidentuin of bakken met organische mest.

    Kruidenplanten die graag woekeren, zoals munt, citroenmelisse, lievevrouwebedstro en verbena, kun je het beste in een grote pot of bak plaatsen, om de wortelgroei in toom te houden. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan uit de pot of bak door er gaten in te maken. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.

    Kruidenplanten kunnen ook in potten of bakken voor op je balkon of terras. Deze moet je wel wat vaker water geven.

    tijm kruidenplanten

  • Basilicum

    Basilicum komt het best tot zijn recht op zonnige plaatsen en groeit in vochthoudende, humusrijke goed doorlaatbare grond. Deze kruidenplantendoet het ook in potten of bakken op het terras is dit kruidenplantje thuis mits goede verzorging!

  • Bieslook

    Bieslook verkiest een kalkrijke, goed bemeste (organische meststoffen), vochtige grond. Deze kruidenplant verkiest een schaduwrijke maar tevens ook een zonnige plaats.

  • Bonenkruid

    Bonenkruid komt het best tot zijn recht op zonnige plaatsen en groeit in vochthoudende, humusrijke goed doorlaatbare middelzware grond. Deze kruidenplant geplant in de schaduw geeft minder aroma. In de nabijheid van onze tuinbonen geplant geeft bonenkruid deze groenten een betere smaak en behoed ze van hun vijand nummer één: de zwarte bonenluis.

  • Citroenmelisse

    Citroenmelisse is gemakkelijk te kweken en stelt weinig eisen wat grond en standplaats betreft. Het best voelt het zicht thuis op voedzame en vochtige grond. Ook een zonnig plaatsje, maar dan niet te fel, liefst vanaf de vroege namiddag met een beetje schaduw valt in de smaak bij deze kruidenplant. Planten in de zon geven meer aroma af, oudere planten verliezen dit laatste en geven ook minder smaak aan onze gerechten. Ook in potten op het terras groeit deze kruiden plant uitstekend.

  • Dille

    Dille verkiest een zonnige plaats en groeit het best in vochtige, goed doorlaatbare en humusrijke grond. Dit kruidenplantje, wat een hoogte van wel 90 cm kan bereiken doet het ook goed in potten of bakken, mists voldoende water en voeding.

  • Dragon

    Dragon voelt zich best thuis op een beschutte zonnige plaats in een voedzame en goed doorlaatbare grond. Goed gedraineerde grond is noodzakelijk wil men sclerotienrot voorkomen bij nat weer. Daar deze kruidenplant van origine afkomstig is uit zuiderse landen is het aangewezen het kruid gedurende de winter af te dekken met bladeren.

  • Komkommerkruid

    Komkommerkruid is een kruidenplant dat weinig eisen stelt en in praktisch  alle grondsoorten gedijt, komt jaarlijks zonder enige moeite op dezelfde plaats terug doordat het zich zelf gemakkelijk uitzaait. Een humusrijke grond  en een goede organische bemesting zullen echter fors groeiende planten leveren met een uitstekend aroma.

  • Koriander

    Koriander verkiest een zonnig plaatsje en groeit het best in licht kalkhoudende, humusrijke en goed doorlaatbare grond met organische bemesting. Het kruiden plantje groeit het best in potten!

  • Laurierboompjes

    Laurierboompjes staan tijdens de zomer, als je ze in een kuip zet, het best op een zonnige standplaats. Sommige exemplaren (meestal oudere) gedijen in volle grond hoewel deze kruidenplant eigenlijk niet volledig winterhard is. Vooral in de kuststreek en in stadstuinen (mits voldoende beschutting) kunnen ze temperaturen tot -5°C verdragen. Toch laat men ze best binnen in kuipen overwinteren. Zolang het niet gaat vriezen, mag hij buiten blijven staan, wil je echter geen risico nemen, plaats hem dan op een koele, vorstvrije plaats (veel licht hoeft niet), geef om de 5 weken wat water en zorg er vooral voor dat de potkluit niet uitdroogt. In mei mag men hem gerust buiten zetten, laat hem echter langzaam wennen aan het zonlicht indien hij uit een donkere overwinteringplaats komt (tegen verbranding). Als het warm is dagelijks water geven, niet teveel = even slecht als te weinig !

  • Lavas of maggikruid

    Lavas of maggikruid gedijt zowel op zonnige als op halfschaduwplaatsen. Bij de grondkeuze best een diepe, humusrijke en vooral goed doorlaatbare plek kiezen. De kruiden plant kan best om de 8 jaar verplant worden, zo blijft men er van  genieten!

  • Oregano of wilde marjolein

    Oregano of wilde marjolein doet het vooral goed op een zonnige standplaats. De grond moet voedzaam zijn en eerder aan de kalkrijke kant. Rekening houdend met zijn natuurlijke rotsachtige habitat, is het vanzelfsprekend dat een goed doorlaatbare of gedraineerde grond noodzakelijk is, vooral tijdens natte winters, steenpuin in de grond verwerken is hiervoor ideaal. Kruidenplanten geplukt in de mediterrane streken zullen een veel sterker aroma hebben dan de inheems gekweekte planten. Oregano kan ook zeer gemakkelijk gekweekt worden in pot of kuip op het terras (zorg er echter voor dat deze groot genoeg zijn zodat de plant  makkelijk kan uitgroeien).

  • Peterselie

    Peterselie wil geen zonnebad, hij groeit liever in halfschaduw. Een humusrijke en vooral vochthoudende, frisse grond is belangrijk. Plant hem niet in de onmiddellijke omgeving van wortels. Hij verdraagt ook geen vers stalmest (verbranding).

  • Rozemarijn

    Rozemarijn vraagt gezien zijn geringe weerbaarheid tegen vorst een zonnige, droge, zanderige en beschutte standplaats in de kruidentuin of in vaste plantenborders, dit laatste om de sierwaarde van het kruid. De beste grond is een kalkrijke en goed doorlaatbare grond die met weinig voedsel best tevreden is.

  • Salie

    Salie vindt je op zonnige, droge hellingen terug en tussen krijtrotsen in de natuur rond de Middellandse Zee, waaruit we kunnen afleiden dat we het kruidenplantje best een zonnig, liefst beschut plaatsje in onze tuin geven. De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn. Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras.

  • Tijm

    Tijm vraagt om een zonnige, droge standplaats waarbij de grond het liefst kalkhoudend is. Vochthoudend en goed doorlaatbaar is essentieel en zware grond kan men verlichten door er turf onder te mengen. Deze kruidenplant wordt het best om de 2 à 3 jaar verplant, zo blijft houdt men een jeugdige en frisse plant en behoudt het zijn sterk aroma.